SDR operáció leírás

parallax background

SDR operáció

Veronika SDR prezentációja: pdf file

A műtéti eljárás leírását a műtétet végző kórház weboldalán található leírás fordításával mutatjuk be.

A fordítás nem hivatalos fordítás, tehát nem tekinthető szakirodalomnak, a leírás célja, hogy az olvasót tájékoztassuk az eljárásról, mert magyar nyelvű teljes anyagot sajnos nem találtunk.(ha valakinek tudomása van, kérem, jelezze) Forrás:http://www.stlouischildrens.org/our-services/center-cerebral-palsy-spasticity/about-selective-dorsal-rhizotomy-sdr) (Minden a leírásban szereplő kép a fenti linkről származik, tulajdonosa a www.stlouischildrens.org )

SDR műtét bemutatása:

Minden olyan műtéti eljárások közül (ideértve az oropédiai műtéteket is), melyet ma az agyi bénulásban szenvedett betegeken alkalmaznak, az SDR alaposabb tudományos vizsgálatokon ment keresztül. Megnövekedett bizonyítékok és a St. Louis kórház saját gyakorlata azt mutatja, hogy az SDR egy kiváló alternatíva egyes spasztikus (görcsös) agyi bénulást szenvedett (CerebralPalsy, CP-s) betegek számára. Mi hisszük, hogy az ilyen betegeknek és szüleiknek figyelembe kellene venniük az SDR-t, mint a CP kezelés része, mielőtt a beteget ortopédiai műtétnek vetnék alá. Felvázolva az SDR eljárást, az SDR eljárás maga azoknak az érzékelési idegrostoknak az elvágását jelenti, melyek az izmokból vezetnek és belépnek a gerincvelőbe.

Két ideggyök csoport hagyja el a gerincvelőt és rejlik a gerinccsatornában. A hasi gerincgyökök információt küldenek az izmoknak, a háti gerincvelő továbbítja az érzést az izmokból a gerincvelőbe.

Az operáció során az idegsebész 3-5 szálas csoportokká választ szét minden egyes háti ideggyököt, is miden ilyen idegszál csoportot elektromosan ingerel. Az izmokból az alsó végtagokba irányuló elektromiográfiás (EMG) válaszokat figyelve a sebészcsapat megállapítja, mely idegszál csoport okozza a spaszticitást, feszességet. A rendellenesen működő idegszálcsoportokat elvágják, a megfelelően működő szálak érintetlenül hagyása mellett. Ez csökkenti az izomból érkező üzeneteket, melynek hatására a gerincvelőben lévő idegcellák működése kiegyensúlyozottabbá válik, ezáltal csökkentve a feszességet (spaszticitást)

Az SDR eljárás részletei:

Különböző sebészeti technikákat hasznosítottak, hogy az SDR-t végre tudják hajtani. Idegsebészek jellemzően az után végzik el az SDR műtétek, hogy eltávolítanak egy lemezt az 5-7 csigolyánál. Mi is ezt a technikát alkalmaztuk úgy 140 CP-s beteg esetében. Viszont aggódtunk a nagy mennyiségű gerinccsont eltávolítás okozta, esetleges problémák miatt. Ezen kívül, a kiterjedt csonteltávolítás miatt nem javasoljuk az SDR műtétet azoknak a gyerekeknek, akiknek az törzsi izmai gyengék, illetve felnőtteknek sem.

1991-ben kifejlesztettünk egy kevésbé „támadó” sebészeti technikát, amely a csontlemez eltávolítását csak az 1-2 csigolyánál teszi szükségessé. Tovább finomítottuk az eljárást és jelenleg a csontlemezt az egyetlen ágyéki csigolyából távolítjuk el. (A&B kép). Az SDR úgy kezdődik, hogy elvégzünk egy 2,5 – 5 cm-es vágást a hát közepének alsó részén, éppen csak a derék felett. A tövisnyúlvány és a csontlemez eltávolításra kerül, hogy hozzáférjünk a gerincvelőhöz és a gerinc idegekhez. Ultrahanggal és röntgennel határozzuk meg a gerincvelő csúcsát ahol a szenzoros és motorikus idegek természetes elágazása található. Egy gumilappal választjuk szét a szenzoros és motorikus idegeket egymástól. A szenzoros idegek, amiket majd elvágunk kerülnek a gumilemez fölé, és a motorikus idegeket hagyjuk a gumilemez alatt, távol a műtét helyétől.

Miután a szenzoros idegek hozzáférhetővé váltak, az ideggyököket 3-5 idegszálat tartalmazó csoportokra osztjuk. Minden csoportot EMG-vel ellenőrizzük, mely felveszi az izmok elektronikai képét, jellemzőjét. Az idegcsoportokat spaszticitás (feszesség) alapján rangsoroljuk 1-től (enyhe) 4-ig (erős). Az erősen rendellenes idegcsoportokat elvágjuk. Ezt a technikát ismételjük az L2 és S2 között található gerincidegek esetében. Az L1 gerinc ideggyökök elvágása EMG tesztelés nélkül történik. (http://en.wikipedia.org/wiki/Spinal_cord)

Miután a tesztelést, és vágást befejezik, a gerincvelő agyhártyáját bezárják, és fentanil-t adnak, hogy átmossa a szenzoros idegeket. Ezután a többi rost, szövet és izom összevarrása következik. A bőrt nem varrják, hanem összeragasztják. Így nincsenek öltések, melyeket később el kell távolítani. A műtét átlagos időtartama 4 óra. Ezután a beteg 1-2 órát a lábadozón tölt, mielőtt éjszakára átszállítják az intenzív osztályra.

A St. Louis kórház véleménye szerint az eljárásunk előnyei, más SDR módszerrel szemben:

  • Csökkent gerinc deformitások a későbbiekben.
  • Csökkent motorikus funkció gyengeség a műtét után.
  • Csípő hajlító izmainak csökkentett mértékű feszessége, az ágyéki első gerincgyökér átvágása miatt.
  • Rövidebb idejű, kisebb intenzitású hátfájdalom.
  • Korábbi élénk fizikai terápia újrakezdése.

Lehetséges komplikációk:

A dorzálisrizotómia hosszú és komplex idegsebészeti eljárás. Mint minden más jelentős idegsebészeti beavatkozás, magában hordoz bizonyos kockázatokat. A lábak és a hólyag bénulása, impotencia, és érzészavar a legkomolyabb lehetséges kockázat. Sebfertőzés és agyhártyagyulladás szintén lehetséges, de általában ezeket antibiotikumokkal kontrollálják. A gerincfolyadék szivárgása a seben keresztül is egy kockázati tényező.

Rendellenes bőrérzékenység a lábfejen és a lábon elég gyakori SDR után, de 6 héten belül ez megszűnik. A lábfej műtét utáni rendellenes érzékenységét nem tudják elkerülni. Átmeneti hólyagkontroll változás előfordulhat, de ez is megszűnik, pár hét után. Néhány beteg tapasztalt húgyúti fertőzést és tüdőgyulladást.

A jelenlegi magyarországi helyzetről, az itthon végzett műtétről és terápiákról, szülői véleményekről a SDR Magyarország Facebook oldalán olvashat: SDR Magyarország Facebook


Az Alapítvány céljainak hivatalos megfogalmazása az Alapító Okiratban megtalálhatók.


Az Alapító Okiratot ide kattintva tekintheti meg.

“Vidám Oroszlán – Izsó Veronikáért” Alapítvány
H-1183 Budapest, Szent Lőrinc stny 6 B21
Adószám: 18295029-1-43
e-mail: info@happylion.hu
Édesanya, Kránitz Anita telefonja: +36 20 5678 032
Édesapa, Izsó László telefonja: +36 20 53 555 53